שלושה מותגים של יוצרים מקומיים הממחדשים טקסטיל שיצא משימוש ויוצרים ממנו פריטים ממוחדשים
פוסט שני בסדרה
שינויי האקלים ותנאי מזג אוויר קיצוניים הם נושאים בוערים שלא ניתן להתעלם מהם יותר. בכדי לעצור את ההתחממות הגלובלית ולהפחית את פליטת גזי החממה יש לשנות הרגלים. מה לטקסטיל ולכל זה? זהו שהרבה. למחיר של מטר בד שאנו צורכים יש מחיר אקלימי כבד. גידול הכותנה צורך שימוש במי שתיה מרובים ובירוא יערות (תהליך של כריתת עצי יער על ידי האדם לצורך פינוי שטחים לחקלאות ולמרעה) ושימוש בקוטלי מזיקים הורסים את המערכות האקולוגיות ומזהמים את האדמה והמים. צביעת הבד אף היא צורכת מים מתוקים ומזהמת את הנהרות, מפעלי הטקסטיל צורכים כמויות אדירות של חשמל ואנרגיה ופולטים גזי חממה, שממשיכים גם בתהליך השינוע אל היעד. תעשיית האופנה אחראית על רבע מפליטת גזי החממה בעולם. המיחדוש (UP CYCLE) הוא חלק ממגוון היוזמות החיוביות שהולידה מגמת הקיימות, והוא מתאר שימוש בפסולת או מוצרים חסרי שימוש למטרה חדשה בעלת ערך סביבתי גבוה יותר. בישראל יש מגוון רחב ומרתק של יוצרים ממחדשים. אתם מוזמנים להכיר 3 מהם-
Havie Mnfct
זוג האחים ארצ'י ודניס ריאבקו מייצרים סינרים, תיקים ופריטי לבוש בעבודת יד, תחת המותג Havie Mnfct. את המוצרים הם יוצרים מאוהלים וטקסטילים משומשים. הפריטים מיוצרים בעבודת יד ומכוונים לשימוש ממושך שרק ישביח אותם (נגיעות הזמן יוצרות עומק בחומר). העבודה הידנית אומנם אינה יעילה או משתלמת במיוחד, כפי שהם מעידים, אך שומרת על החזון האקולוגי המחובר למלאכת יד מסורתית שלאורו הוקם המותג.
אחד האתגרים, ולצידו ההנאות הגדולות של האחים ריאבקו, הוא חיפוש אחר אוצרות של חומרי גלם חדשים וייחודיים כציוד צבאי ישן, מדים, אוהלים ותיקים בחנויות לציוד אספקה, חנויות יד שנייה, וחיטוט ממושך בשוקי פשפשים. הם נלהבים לגלות פריטים יקרים המספרים סיפור, נרגשים ממציאת ראשי התיבות של מישהו בכתב יד באוהל צבאי ישן או קריאת הודעות נסתרות המשורבטות בכמה סוגי דיו ומעוררים מחשבה על החיים שהחפצים הללו היו חלק מהם. בתהליך המיחדוש אותם חומרי גלם ישנים בני עשרות שנים מפורקים ומחוברים מחדש, מקבלים חיים חדשים יפים ושימושיים ואיתם בעלים חדשים.
הסדנה של Havie Mnfct שוכנת ברחוב פוריה 3 בשכונת נוגה ביפו.
IM NOMI
מיחזור הוא שפת האם של מעצבת האופנה נעמי מערבי, בעלת המותג IM NOM, המעצבת בגדים ממוחדשים ואקססוריז משאריות בדים ובגדים שלא בשימוש. מערבי גדלה על ברכי אביה האינדונזי שהיה בונה לה צעצועים ובובות מקרטונים של חלב.
לאחר קריירה מגוונת כמעצבת אופנה ובעלת מותג אופנה משלה, וההבנה שיש לייצר עוד ועוד כדי להישאר במרוץ, שינתה מערבי כיוון ובסטודיו שלה ברחוב רוחמה ביפו היא חוזרת לדבר בשפת ילדותה. בסטודיו מעצבת מערבי בהתאמה אישית פריטי לבוש, ממחדשת טקסטיל ומפיחה חיים חדשים בבגדים מהארון של לקוחותיה שמבקשים רענון ושינוי זאת לצד יצירת קולקציות מצומצמות. בנוסף מקיימת מערבי בסטודיו סדנאות תפירה יצירתית, מיחדוש טקסטיל, עיצוב ובניית פריטי לבוש ממוחדשים.
"הטקסטיל הוא האופנה" מצטטת נעמי את הטרנדולוגית לי אדלקורט ומסבירה שבתהליך העבודה היא עושה מניפולציות רבות על בדים בהם היא משתמשת, גוזרת חלקי בדים מציירת עליהם בעזרת מכונה ומחברת אותם לבגדים חדשים שהיא יוצרת.
הסטודיו של IM NOMI שוכן ברחוב רוחמה 9 בשכונת נוגה ביפו.
KitePride
מותג האופנה KitePride של היזמים טביאה ומתיאס אופליגר הוא מותג אופנה חברתי וידידותי לסביבה בו מועסקים נשים וגברים המעוניינים לצאת או שיצאו ממעגל הזנות. הסטודיו ממוקם בדרום תל אביב, והוקם על מנת לעמוד כנגד תעשיית הזנות וסחר אנושי. בנוסף לתעסוקה שיקומית לאלו שרוצים לצאת מהמעגל, המקום מעניק הזדמנות שנייה במקום בטוח, יחד עם הכלים והאהבה הנדרשים על מנת לבסס מקצוע, בטחון עצמי והתנהלות חברתית כבסיס לחיים חדשים ובריאים. בסטודיו מייצרים תיקים ואקססוריז המעוצבים באופן ייחודי, בעבודת יד על ידי חומר גלם ממוחדש של מצנחי קייטסרפינג, מפרשי יאכטות, מצנחי רחיפה וחליפות גלישה המגוייסים מקהילת הגולשים והימאיים המקומית. כל גולש התורם את המצנחים הישנים שלו במקום לזרוק אותם לפח – מקבל תיק במתנה. ״בעיצוב התיקים, אנחנו גאים בסיפור של החומר ולא מסתירים את ההיסטוריה שלו – בדיוק כפי שאנחנו אוהבים את המועסקים שלנו וגאים בהם ובתהליך שהם עוברים" מצהירה אופליגר.