פרויקט הסריגה של האמן גיל יפמן בשיתוף פעולה עם קולקטיב "קונצ'יטה"
שיטוט מקרי במוזיאון תל אביב בראשית החודש זימן מראה סוריאליסטי משהו, קבוצת נשים הטרוגנית למראה יושבת וסורגת לה בנחת. בדיקה מקרוב, במטרה להבין מה מקור הדבר, התבררה כפרויקט חדש של האמן גיל יפמן.
ליפמן, אמן רב תחומי מרתק המשלב בעבודותיו מלאכות יד מסורתיות, ובעיקר סריגה, זהו שיתוף פעולה נוסף שהוא מקיים עם 'קולקטיב קונצ'יטה' (סריגת קרושה בטיגרית) שהוקם על מנת לסייע לנשים אפריקאיות, מבקשות מקלט וניצולות מחנות העינויים בסיני. נשות הקולקטיב עוסקות בסריגה לפרנסתן כחלק מתהליך ריפוי פוסט טראומטי ויוצרות סלים מסורתיים שטיחים ופופים הסרוגים במסרגה אחת ונמכרים כעת גם בחנות המוזיאון. יפמן יוצר בסטודיו שלו הנמצא בתחנה המרכזית הישנה שם התוודע לעבודת הקולקטיב ונרקם קשר שהבשיל לשיתוף פעולה.
הפרויקט המתהווה הבא, הוא כאמור התערוכה שתיפתח בדצמבר במוזיאון תל אביב ובמסגרתה יוצג המיצג הסרוג גדר חיה, המדמה גדר חיה של צמחיה. בסדנה בת שבועיים שהתקיימה במוזיאון תל אביב לאמנות, הוזמן הקהל הרחב לסרוג צמחיה במעגלי סריגה מונחים. נשים סורגות מרחבי הארץ הגיעו למוזיאון בימים שנקבעו מראש וקיבלו הנחיה מדויקת וצמר לסריגת העלים יחד עם נשות הקולקטיב שנכחו במקום.
המיצב נשען על מסמך ארכיוני בו מפקד אושוויץ-בירקנאו מורה לפקודיו להזמין מהמשתלה כמות נכבדת של עצים ושיחים, שישמשו כגדר חיה של צמחיה המסתירה את הדרך שעברו בה הקורבנות בדרכם לתאי הגזים והמשרפות. זהו מסמך טכני אשר חושף את המודעות לפשע ואת הצורך למסך ולהסתיר את הזוועה.
העבודה התאפשרה הודות לתרומה הנדיבה של קרן מלכה, ניו-יורק, אשר מימנה את העסקתן של חברות קולקטיב קוצ'ינטה בפרויקט זה.
התערוכה קיבוץ בוכנוואלד – תערוכת יחיד לאמן גיל יפמן, זוכה פרס רפפורט לאמן צעיר, 2017
פתיחה: 25.12.2018 אוצרת: עדי דהן
ב- 2017 הציג יפמן במוזיאון חיפה לאמנות את התערוכה 'שיתופי פעולה' בה נעשה שיתוף פעולה ראשון עם 'קולקטיב קונציטה' והוצגו בו חמישה סלים קלועים מחוטי טריקו, בגודל ובפרופורציה של אדם. מכל סל בוקע קול אחד, סיפור בשפה אחרת: עברית, אנגלית, אמהרית וטיגרינית, ואילו הסל החמישי דומם ועד למתרחש. כל סל הוא למעשה דיוקן של היוצרת ובקנה מידה זהה לשלה ודיוקנה מופיע לצידו באופן המעצים אותה ונותן לה שם וזהות.
עבודות המשלבות סריגה בפרויקטים שונים של יפמן: