לאורה מרים, תזונאית קלינית בהכשרתה, מיישמת את הידע שרכשה בשיטות מחקר ובביוכימיה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ברחובות, בעולמות הצבע וההדפס הבוטני אליהם הגיעה לאחר טיול משמעותי בהימלאיה של לאדאק ומפגש עם ספרה של אינדיה פלינט 'eco – color'. התמונות המופלאות שבספר אתגרו את מרים לנסות וליישם בעצמה את היופי אליו נחשפה והיא שקעה בניסיוניות ומחקר יישומי של הצמחייה המקומית. אומנם הידע אינו חדש וכבר לפני אלפי שנים ידע האדם להשתמש בצבע משורשים, קליפות עצים ועלים לצביעה של סיבי בד, בעיקר פשתן, אך החידוש הינו בשימוש בחומר הגלם עצמו, העלה למשל, כדי לקבל גם תגובה של צבע וגם חותם על בד.
מרים היא מאסטרית בעלת שם המתמחה ביצירת צבע טבעי והדפס קונטקט בוטני (שימוש בעלים, פרחים וקליפות עצים כדי להשיג חותם של צורה וצבע על בד טבעי) מצמחים אותם היא מלקטת ואת חלקם אף מגדלת. הבדים הטבעיים איתם היא עובדת, בהם משי, צמר עדין ודק, פשתן וכותנה מלוקטים אף הם מכל רחבי הגלובוס. תהליך היצירה עצמו מורכב ארוך ומאתגר. ה-slow dye דורש סבלנות רבה ויכול לקחת בין 3 ל-7 ימים מתחילת התהליך ועד לסיומו. כחלק מזרם ה- slow, ה-slow dye מתייחס אל הצביעה ממקום של מודעות לחיים בריאים ומאוזנים מתוך מטרה ליצור תהליך מודע ומובן של יצירת בגד, אוכל או בכלל כל פריט בסביבת החיים שידיים אוהבות יוצרות. לעומת ליקוט חומר הגלם והבדים המיוחדים, עליהם שולטת לאורה, השליטה על התוצאה בסיום התהליך היא חלקית בלבד. למרות שהתהליך הינו מבוסס מידע מדעי ואמפירי, שילוב רב של מרכיבים בעלי שונות גדולה במיקרוקוסמוס סגור והדוק של בדים וחומרים מהצומח, בהפקה של חום, מייצר מספר תגובות אין סופי. כל בד הינו one of a kind יצירה חד פעמית, ייחודית, המספרת סיפור של זמן ומקום.
הטבע כולו נוכח ושותף בתהליך היצירה שלה. הצבעוניות המתקבלת מושפעת מהמעגליות שבמחזור הטבע, משתנה בהתאם לגיל העלים ולעונות השנה ותלויה במינרלים שבקרקע, כמות המשקעים וזווית השמש. מרים מעידה על עצמה שתמיד חייתה בקרבה לטבע. היא קשובה ופועלת תחת חוקיות זו המשפיעה על טבע האדם ועל מעגלי חייו, מכירה את העצים שלה, את השדה והיער וחשה בתוצרים שלה את הדהודו המרפא והמנחם של הטבע.
העץ הנדיב
העץ הנדיב של מרים הוא האקליפוס. בארץ קיימים יותר מ- 100 זני אקליפטוס. זהו עץ ירוק עד, המאפשר עבודה במהלך כל השנה, ואין סוף לגוונים שניתן לקבל בעבודה איתו, מזהובים, ירוקים דרך חאקי ואוקר לכתומים ואדומים בוהקים וצבע חום שוקולד. יש ואותו ענף ייתן מגוון של צבעים, כך שבתהליך נמצא מרכיב גדול של הפתעה ממכרת.
מוצרים
מוצרי הדגל בהם מתמקדת מרים כוללים בדים גדולים שנוגעים ועוטפים את הגוף כצעיפים, שאלים גדולים ופריטי לבוש נוספים. באותה הטכניקה היא עובדת ויוצרת גם על ניירות ליצירת תמונות או כרטיסי ברכה. בתחום הלבשת הבית אין סוף לאפשרויות של שילוב הטקסטיל הטבעי. מרים יצרה וילונות, מצעים וכריות בצבע אינדיגו כחול קריר בגוון ים תיכוני, מבדי כותנה ופשתן, וילונות משי עם הדפס של שלל עלים המשדר תחושה מרגיעה והרמונית, וילונות תלאים מבדי משי וכותנה המייצרים הרמוניה שקטה ונוכחת של צבעים טבעיים, כריות נוי ושמיכות עם תיפורי Boro ועוד. Boro הינו מונח יפני המתייחס לעבודת חיבור בד/הטלאה עשויה תיפורים פשוטים, תפר רץ, בלי הקפדה יתירה על סדר ורווחים.
מרים מלמדת את השיטה ומעבירה סדנאות בנושא של צבע טבעי, אינדיגו ובורו. המוצרים מעשה ידיה נמכרים במוז"א, חנות בית התפוצות ומוזיאון ישראל וכן בסטודיו שלה באביאל ובאתר שלה.
הי, אשמח אם תצרי עימי קשר בקשר לצביעת חולצה